Při malování stěn je třeba mít na paměti..

Při malování stěn je třeba mít na paměti..

  • access_time 22. 09. 2018
  • access_time Nezařazeno
Při malování stěn je třeba mít na paměti..
Malování pokojových stěn není vždy jednoduchá záležitost. Je důležité nezapomínat, že ne všechny barvy jsou stejné a stejně vhodné do všech pokojů. Je zapotřebí si předem promyslet, v jaké místnosti se natíraná plocha nachází a předvídat její možné poškození. Například v blízkosti jídelního stolu je riziko vzniku mastných fleků či skvrn od vína, v koupelně je třeba brát v úvahu zvýšenou vlhkost či možné polití vodou a také rohy na chodbě podléhají manuálním otěrům.

Jakou vhodnou nátěrovou hmotu tedy použít? Pojďme se podívat.

Latexové barvy

Dříve byly hojně využívány pro svoji omyvatelnost, a to zejména pro školy na schodištích. Pokud se však pod ní, tedy do podkladu, dostane vlhkost, po nějaké době začne dělat bubliny a odloupne se. Latex je neprodyšný (nepropouští páry)kvůli rozvrstvení pigmentů a špatně se také odstraňuje.

 

Disperzní barvy

Jsou běžně užívané malířské barvy na stěny díky svojí paropropustnosti, otěruvzdornosti, vyšší bělosti. Jsou také lehce omyvatelné vlhkým hadříkem. Hodí se kamkoli a nic s nimi rozhodně nezkazíte. Při aplikaci dobře kryjí, nevytváří fleky a napojení nové vrstvy nátěru není žádný problém.

Akrylátové barvy

Nahrazují plně latex díky svojí snadnější aplikaci a paropropustnosti. Jsou plně omyvatelné a pevné. Tento druh barev se také používá na fasády domů, kde nahradil barvy na bázi polyvinylacetátu. Dále se využívají například v kuchyních, koupelnách nebo na soklech. Je nutné si dát pozor, aby ze zdi neprostupovala ve větší míře vlhkost, časem by se nátěr začal odlupovat.
 

Vinylové barvy

Jsou snadno aplikovatelné, krycí, omyvatelné a zároveň paropropustné. Zkrátka ideální volba zejména na namáhaná místa, ale i kamkoli jinam.

Dekorační techniky

Jsou originálním řešením pro váš interiér a
exteriér, které povznese prostor na novou
úroveň. Jsou různé dekorační techniky a v představivosti se meze nekladou. Lze docílit téměř jakéhokoliv efektu, který vás napadne. Vzhledu mramoru, antických zemin, přírodních kamenů či betonu, metalických i perleťových odlesků. Působí velmi esteticky, ale mají praktické využití. Chrání totiž mechanicky např. za kuchyňskou linkou a na schodišti, zejména jako ochrana proti vodě, odření, plísním, nebo na některé můžeme připnout magnety či psát fixem. Často jsou dokonce levnější než klasické obložení dlaždicemi se srovnatelnou odolností. Hodí se do reprezentačních prostorů, obývacích pokojů, chodeb, nebo na zajímavé stavební prvky jako jsou sloupy, krby a schodiště.


Benátský štuk

Doufáme, že díky naší příručce budete jistější ve výběru vhodné barvy při realizaci svého projektu. Přejeme hodně štěstí s malováním!

Nevíte si rady a nemáte čas? Zavolejte si profesionály. Přijedeme, změříme a uděláme. Především s důrazem na kvalitu odvedené práce a trvanlivost nátěrů.