Druhy barev, laků a jaké tedy použít?

Druhy barev, laků a jaké tedy použít?

  • access_time 23. 09. 2018
  • access_time Nezařazeno
Druhy barev, laků a jaké tedy použít?
 
Vybrat vhodnou barvu není vždy jednoduchý úkol. Dnes lze na trhu sehnat nepřeberné množství produktů lišících se v mnoha ohledech. Široký výběr je také z výrobců, kteří se snaží uspokojit naše potřeby, proto není snadné znát každý výrobek a mít přehled o dostupných novinkách.
 
 
Nátěrovou hmotu primárně vybíráme na základě toho, jaký materiál chceme natírat, v jakém stavu se podklad pro barvu nachází a jaký výsledný efekt očekáváme. V následujícím manuálu Vám nátěrové hmoty představíme obecně, rozdělíme je na několik kategorií a seznámíme Vás s jejich základními vlastnostmi.
 
Barvy dělíme na ředitelné:
  • Vodou
Jsou šetrnější k životnímu prostředí, nezapáchají a jsou zdravotně nezávadné. Rychle zasychají, díky čemuž je můžeme dříve přetírat a tím šetříme svůj čas.
  • Syntetickými rozpouštědly
Záleží na patřičném ředidle, ale obecně zasychají až 1 den, zapáchají a ve velké míře mohou být i zdraví škodlivé. Při jejich koupi musíme připlácet za ředidlo na umytí nářadí a k samotnému ředění barvy. Dobře se slévají a vytváří tak hladký povrch.
  • Oleji
Jsou na bázi mnoha druhů olejů (lněný, tungový, teakový), dlouho zasychají (některé až několik týdnů). Dříve byly hojně využívány a řadí se mezi ekologické nátěry. 
  • Lihem
Většinou jde o lihová mořidla, která zasychají opravdu rychle. Jsou náchylná k tvorbě fleků při špatně provedené aplikaci.


Dále barvy dělíme podle typu, jejich složení a vlastností. Mezi nejběžnější patří:

Vinylové barvy

  • Hlinkové barvy
Jde o klasické nátěrové hmoty na zdi a minerální podklady tvořené zeminami. Tyto nátěrové hmoty si dokonce dříve malíř míchal sám díky práškové formě barvy a vody. Dnes již jsou 100% hlinkové barvy minulostí, ale stále jsou barvy, které obsahují tyto zeminy alespoň částečně. Jde především o barvy levné. Tento druh barev snese méně vrstev nátěrů, při doteku zprašují a je nutno je před každým nátěrem penetrovat. 

  • Disperzní barvy
Většinou jde o klasické nátěrové hmoty na zdi a minerální podklady. Tyto vodní disperze mají ovšem lepší vlastnosti než klasická hlinková barva. Například jsou více otěruvzdorné, voděodolné a lépe kryjí. Mají nespornou výhodu v tom, že na sebe lze nanášet více vrstev a to bez potřebného penetrování.

Lazury a laky
  • Lazurovací laky
Obsahují jen malé množství pigmentu, a tak si zachovávají svoji transparentnost. Používají se na dřevo, pokud si přejeme zachovat jeho přírodní kresbu a změnit přitom odstín či barvu. Chrání dřevo proti zašednutí, zahnívání a částečně také proti houbám či dřevokaznému hmyzu.
  • Transparentní laky
Po zaschnutí vytvářejí mechanicky i chemicky odolný průhledný povrch, který chrání podklad. Snadno se pak taková plocha udržuje a prodlužuje se její životnost. 
  • Akrylátové barvy
Vytvářejí lesklý a hladký povrch, pokud jsou správně aplikovány. Po zaschnutí jsou pevné, tvrdé a voděodolné. Nejčastěji se používají jako autolaky v automobilovém průmyslu. 
  • Akrylové barvy
Jsou používány umělci pro svoji schopnost rychle zasychat, čímž konkurují olejovým barvám.

  • Alkdydové
Rozpuštěné alkydové pryskyřice, které rychle schnou, dobře kryjí a po zaschnutí jsou odolné.
Doufáme, že Vám náš stručný přehled přiblížil vlastnosti jednotlivých druhů nátěrových hmot a pomohl s výběrem pro Váš projekt. Nezapomínejte však, že pro zvolení vhodné barvy záleží na mnoha okolnostech, vždy Vám ale rádi poradíme. Přejeme Vám úspěšné natírání.

  • Epoxidové barvy
Vytvářejí povrch velmi odolný proti mechanické zátěži, ale také olejům a zásadám. Některé epoxidy jsou odolné i proti kyselinám. Používají se jako základ pod polyuretanové barvy, pro nátěry podlah, betonu a pro místa s trvalým stykem s vodou. Nelze je používat v exteriéru, jelikož po nějaké době vlivem UV záření zprašují, zmatňují, a tím nátěr ztrácí tloušťku.

Odolné nátěry

  • Polyuretanové barvy
Velmi odolávají chemickým vlivům a UV záření. Používají se pro nátěry podlah, těžké techniky, automobilů a kovových konstrukcí. Jedná se o jedny z nejkvalitnějších barev na trhu, které dokáží při správné úpravě podkladu vydržet v namáhavých podmínkách i patnáct a více let. 

 

 

  • Nitrocelulózové barvy a laky
Jedná se o velmi rychle schnoucí syntetické nátěry, které výrazně zapáchají. Po zaschnutí jsou velmi tvrdé a odolné.
  • Asfaltové nátěry
Živice, neboli bitumen rozpuštěný v organickém rozpouštědle je velmi odolný nátěr. Používají se při nátěrech střech a podvozků automobilů. Jsou hydroizolační, teplu odolné a vytvářejí silnější vrstvu.

  • Silikonové nátěry
Rozpuštěné silikonové pryskyřice se hojně využívají ve fasádních, ale také dekoračních a ochraných voděodolných nátěrech. Silikon je vysoce vodoodpudivý a málo porézní. Díky tomu se na něm nedrží voda a tím i bakterie, řasy, nebo houby. Což je vítané především na fasádě domů. 

  • Silikátové nátěry
Tyto nátěrové hmoty jsou na bázi vodního skla. Obsahují jemné zrna a díky tomu jsou velmi paropropustné, ale zároveň  voděodolné. Používají se především ve starších a historických budovách, kde je problém s vlhkostí zdiva a to jako interiérové, nebo fasádní nátěry.

Fasádní barvy

 

Doufám, že jste si rozšířili své obzory v oblasti nátěrů a barev a nyní již máte jasno jakou barvu zvolit při dalším natírání. 

Pokud si nevíte rady jakou barvu nakonec zvolit a jak postupovat. Neváhejte a zavolejte nám. Rádi poradíme, vše změříme a odvedeme pořádný kus práce.